Bonnies urtepotte med blomkålscreme, rugbrødsrasp og nye grøntsager

KILDE: Tina Scheftelowitz - Suveræne Salater Året Rundt – udkommer september 2012

DET BEHØVER DU

Servering i urtepotte er en sjov og anderledes måde at servere en snack på, men du kan også servere cremen i et stort fad med lav kant. Og den kan fungere som det cremede salatelement i et måltid sammen med forårsretter som kalv, kylling og frikadeller eller fisk som sild og lyssej.

Til 4-6 personer (eller snack til 8-10 personer)

100 g rugbrød
40 g mandler
300 g kartofler
800 g blomkål
3 ramsløgsblade (eller ½ fed hvidløg)
15 g smør (eller 1 spsk jomfruolivenolie)
salt og friskkværnet peber
ca. 1 tsk æbleeddike
200 g nye grøntsager (gerne med top, vælg blandt nye gulerødder, radiser, asparges, agurk, bladselleri, blomkål, cherrytomat og spidskål)

Rene urtepotter til anretning

Bagepapir (eller pålægspapir)

SÅDAN SKAL DU GØRE

Riv rugbrødet på et råkostjern eller nuldr det i bittesmå stykker. Hak mandlerne mellemgroft. Rist rugbrød og mandler på en tør pande ved svag varme, til det er sprødt, 10-15 minutter. Rør i det jævnligt.

Skræl kartoflerne og skær dem og blomkålen i mindre stykker. Kog dem i en gryde med usaltet vand under låg, til de er helt møre og bløde, 10-15 minutter. Sigt vandet fra og kasser det.

Blend grøntsagerne i gryden med en stavblender med ramsløgsblade, smør i mindre stykker, salt og peber. Smag cremen til med salt, peber og eddike. Husk, at raspen er let syrlig.

Skyl de nye grøntsager, behold toppene på og tør dem. Skær andre slags grøntsager i stave eller mindre stykker.

Servering: Anret den lune eller kolde blomkålscreme i små urtepotter eller i en lav skål foret med bagepapir. Drys raspen på og stik grøntsagerne i.

Tip:Du kan servere aspargesene letdampede eller rå alt efter smag.

Rugbrødstip: Alle slags rugbrød kan bruges, med eller uden kerner, i skiver eller hele brød, hjemmebagte eller købte. Brug også skorpen. Rester er ikke nødvendigvis tørre. Et par skiver fra den friske pose kan også anvendes, så skal de blot tørre på panden lidt længere tid.

Suveræne salater året rundt.jpg

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk