Fasolada – Græsk bønnesuppe

KILDE: Lars Sonne-Hansen, Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

Når grækerne spiser mange grønsager, er det blandt andet fordi, de spiser mættende retter med lidt eller helt uden kød, som fx denne traditionelle græske bønnesuppe. Den er så fyldig, at det nærmest er en gryderet.

2 dl (180 g) tørrede hvide bønner
2 laurbærblade
1 løg
1 nellike
1 lille bdt. bladselleri i tykke strimler
3 løg i store tern
2 spsk olivenolie
2 fed hakket hvidløg
3 gulerødder i tykke mønter

3/4 kg flåede tomater, evt. fra dåse
1/2 l hønsebouillon
1/2 bdt. klippet dild
2 spsk snittet mynte eller 1 tsk tørret

SÅDAN SKAL DU GØRE

Skyl og rens bønnerne og sæt dem i blød i rigelig vand i 10-12 timer.
Kasser vandet og bring bønnerne i kog i 1 l frisk vand tilsat 2 tsk salt. Skum af og tilsæt laurbær og et løg istukket nelliken. Kog for svag varme til bønnerne er møre, ca. 30 min. Hæld vandet fra.
Sauter bladselleri og løg i olie med hvidløg ved jævn varme til løgene er klare, ca. 10 min.
Tilsæt gulerødder, de kogte bønner, flåede tomater og suppe og bring retten i kog. Kog for svag varme til grønsagerne er møre. Smag til med salt, peber, dild og mynte. Servér brød til.
Grønsager per person: ca. 450 g

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk