Gryderøget sild

KILDE: Lars Sonne-Hansen, Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

Jeg spiser kun sild direkte fra røgeriet. Hjemme hos os er det en stor støbejernsgryde.

4 hele sild
salt
dildfrø
1 1/2 dl savsmuld af enebær eller bøg

Salat til varmrøget sild
1 hjertesalat delt i blade
150 g rucolasalat
1 lille fennikel i ultratynde skiver
1 cox orange æble i små tern
1 bdt. nippet dild
3 spsk ristede pinjekerner

Marinade:
1 tsk grovsennep
1 spsk revet peberrod
2 spsk æbleeddike
4-5 spsk olivenolie
1-2 tsk honning

SÅDAN SKAL DU GØRE

Skær hovedet af sildene og træk indmaden ud. Drys sildene ind- og udvendigt med lidt salt og lad dem trække en halv times tid. Varm imens en stor støbejernsgryde op for fuldt blus. Tør sildene af med køkkenrulle og drys lidt dildfrø i bugen på dem. Læg dem i en smurt dampindsats. Drys savsmuld i bunden af gryden. Det skulle gerne begynde at ryge med det samme. Stil dampindsatsen med sild ned i gryden og læg straks låg på. Lad gryden stå 3-4 min. på blusset og stil så gryden ud for i ca. 10 min. Nu skulle sildene gerne have fået en smuk farve og være blevet dampet møre.
Sildetips: Har man langt til nærmeste sportsfiskerforretning eller snedkeri, kan man i stedet for savsmuld bruge tørret citrongræs til at ryge sildene over. Det fås hos velassorterede indvandrebutikker.

Bland alle ingredienserne til marinaden og smag evt. til med mere honning, salt og peber. Vend den med salat, fennikel, dild og æble. Drys med de ristede pinjekerner.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk