Hiillostetut Silakat – trækulsgrillet sild

KILDE: Lars Sonne-Hansen, Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

(Finsk opskrift)

SÅDAN SKAL DU GØRE

Denne traditionelle finske opskrift på grillet Østersø- sild, bliver også brugt i det nordlige Sverige:
Det er en rigtig lækkerbisken ved søbredden, når midnatssolen danser!

Sildene renses, selvom nogle foretrækker at tilberede dem hele.
Hovederne bevares på den rensede sild. Lad nu sildene salte i 3 spsk. salt pr. 1 kg sild i et par timer. De lægges side ved side – hoved ved hale ved siden af hinanden – på en grillrist og de grilles over glødende trækul. De serveres med kartofler (gerne nye!) og smør.

I Satakuntaområdet i det sydvestlige Finland, et sted, som nogen finner påstår, holder den ægte finsk madtradition i hævd, findes en spændende variant af retten: Her lægger man de grillede sild lag på lag i et ildfast fad med masser af dild og smør mellem hvert lag. Herpå hældes 1 1/2 dl vand for at holde sildene fugtige, fadet dækkes over med folie og bager i ovnen ved lav temperatur i 1-2 timer.
(Fra ’North Atlantic Sea Food’)

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk