Janssons fristelser – svensk kartoffelfad

KILDE: Lars Sonne-Hansen, Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

Sild, fløde og kartofler udgør grundingredienserne i de svenske sildlåda. Varianten med ansjoser i er, uvist af hvilke grunde opkaldt efter en operasanger og Bellmanfortolker ved navn Pelle Janzon. Det er også uvist, hvordan Janzon er blevet til Jansson. Den enkle og gode ret har gået sin sejrsgang verden over og gjort sangeren udødelig.

Middagsret
1 1/2 kg kartofler, skåret ud som til pommes frites
3 store snittede løg
1 dl piskefløde
2 spsk hvedemel
200 g ansjosfileter
2 1/2 dl mælk

SÅDAN SKAL DU GØRE

Tænd ovnen på 200°.
Kom kartoflerne i koldt vand og dup dem derefter tørre i et viskestykke. Bland fløde og mel og gnid det ind i kartoflerne. Fordel halvdelen i et stort, smurt ildfast fad, fordel halvdelen af løgene ovenpå, læg så ansjosfileterne og dernæst resten af løgene på. Drys med masser af peber og lidt salt. Læg resten af kartoflerne over og drys igen med salt og peber. Kog mælken op og hæld den over fadet. Sæt fadet 1 time i ovnen.
Spis fristelserne som middagsret med en god salat – og en øl til.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk