DET BEHØVER DU
1 STK.
TILBEREDNINGSTID: CA. 14 TIMER
ARBEJDSTID: CA. 20 MIN.
25 g gær (1 pakke)
6 dl mælk
250 g fint rugmel (4 dl)
750 g hvedemel (ca. 12 dl)
2 tsk groft salt
pensling: æg eller mælk
drys: evt. kommen
SÅDAN SKAL DU GØRE
Smuldr gæren og rør den ud i ca. 1 dl kold mælk. Tilsæt
resten af mælken. Rør rugmel i. Sigt ca. 3⁄4 af hvedemelet i
og tilsæt salt. Ælt dejen og tilsæt evt. mere hvedemel. Dejen
skal være smidig og glat. Strø lidt mel over dejen og lad den
hæve tildækket et køligt sted, evt. i køleskab, 10-12 timer.
Ælt dejen igennem og form et brød. Kom det evt. i brødform
beklædt med bagepapir. Lad det efterhæve i ca. 1 time
ved stuetemperatur. Pensl med sammenpisket æg eller
mælk. Drys evt. med kommen. Bages nederst i ovn ved
200°C ca. 50 min. Brødet er færdigbagt, når det er lysebrunt
og lyder hult ved bank på undersiden. Afkøl på rist.
TIP Del dejen i 2 dele og bag i stedet 2 brød. Bag ca. 40
min.