Koldskål med karamel, mandeltuille, estragonsukker og brændt hvid chokolade

KILDE: Frederik Sundberg fra Chef at Home

DET BEHØVER DU

KOLDSKÅL

1 L. Kærnemælk

3 dl. Tykmælk

2 spsk. Sukker

2 vaniljestænger

3-4 æggeblommer

½ citronskal

saft fra 1 citron

 

250 g friske jordbær

KARAMEL

1 dåse kondenseret mælk

vand

 

MANDELTUILLE / KAMMERJUNKER

90 g. smør

125 g. mandelmel

75 g. sukker

165 g. æggehvider

0,5 stk. Vaniljestang

30 g. akaciehonning

15 g. kartoffelmel

 

ESTRAGON SUKKER

50 g. sukker

10 g. estragon

 

BRÆNDT HVID CHOKOLADE

50 g hakket hvid chokolade

SÅDAN SKAL DU GØRE

KOLDSKÅL

Pisk æg, sukker og vanilje let og luftig. Bland resten i. Smag til med citron.

 

KARAMEL

Tag dåsen og fjern papiret rundt om den. Sæt den på bunden af en stor gryde. Fyld vand i gryden indtil det står over dåsen. Lad det koge i 3 timer.

Køl dåsen af før du åbner den og skraber ”karamellen” ud.

 

MANDELTUILLE / KAMMERJUNKER

Smørret brunes let i en gryde.

Mandelmel, sukker, æggehvider og vanilje varmes op i en anden gryde til 40 grader. Rør rundt i massen med et piskeris, grundigt.

Hæld herefter det brunede smør i under omrøring.

Hæld til sidst honning og kartoffelmel i.

Smør massen ud på en bageplade med bagepapir i et tyndt lag. Bag i en forvarmet ovn på ca. 170 grader varmluft, indtil det er gyldent.

Tag ud af ovnen og lad det køle. Det kan nu brækkes op i små sjove stykker og flager.

 

BRÆNDT HVID CHOKOLADE

Kom chokoladen op i en lav gryde. Tænd for middelvarme. Brug en dejskraber til at arbejdet med chokoladen. Lad chokoladen smelte, og brune. Chokoladen vil smelte, og begynde at krystalissere jo mere varme den får. Sørg for at du hele tiden bevæger chokoladen indtil den har et let nøddebrun farve.

Tag chokoladen op af gryden og over på et stykke bagepapir. Tryk det lidt flat. Læg et nyt stykke bagepapir ovenpå, og rul herefter chokoladen helt tyndt ud.

Læg chokoladen på køl inde i bagepapiret.

Kan brækkes op i flager inden brug.

 

ANRETNING

Smør karamel nederst, pynt med jordbær, mandeltuille, estragonsukker og brændt hvid chokolade. Hæld til sidst koldskålen over.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk