DET BEHØVER DU
2 1/2 dl kærnemælk
1 1/2 tsk natron
350 g dansk honning
180 g brun farin
2 tsk stødt kanel
2 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk stødte nelliker
2 store æg
revet skal af en økologisk appelsin
200 g tørret frugt i små tern fx: figner, abrikoser og/eller rosiner
550 g hvedemel
1 1/2 tsk bagepulver
SÅDAN SKAL DU GØRE
Tænd ovnen på 150°. Bland kærnemælk og natron i en 1 l. skål (det hæver). Varm honning og brun farin op til det er godt blandet. Tilsæt de tørre krydderier og lad det køle lidt af. Rør æggene i et af gangen. Bland appelsinskal i. Bland lidt af hvedemelet med de tørrede frugter og bland resten med bagepulveret. Rør melet i sukkermassen skiftevis med kærnemælk/natron blandingen. Vend de ”melede” tørrede frugter i. Hæld dejen i en smurt kageform (1 1/2 l) og stil den midt i ovnen og lad den bage ca. 5 kvarter eller til en urtekniv stukket ind midt i kagen, kommer ren ud. Lad kagen køle helt af.
Tips
Kagen holder sig fint i mindst 14 dage. Server den fx med lidt æblemos:
Vask 3 store madæbler og skær dem i tern (med skræl og kernehus). Damp dem under låg til æblerne er helt møre. Mas dem gennem en sigte og kom dem tilbage i gryden. Damp mosen lidt ind og smag til med sukker og citronsaft. Server lun eller kold