Panforte – toscansk konfektbrød

KILDE: Lars Sonne-Hansen - Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

Panforte stammer fra byen Sienna. Det er en slags konfektbrød med masser af tørret og kandiseret frugt. Man spiser det i tynde skiver eller små kiler til et glas Vino Santo, sherry eller blot til en kop kaffe. Panforte betyder stærkt brød og hentyder til krydderierne. Krydderierne har haft to funktioner. Den kraftige smag har kunnet overdøve smagen af mug fra frugt og nødder, som ikke var tørret rigtigt. Men krydderierne har også været med til at forlænge holdbarheden, da flere af dem indeholder store mængder antioxidanter der virker konserverende.

100 g smuttede mandler
100 g valnøddekerner
50 g sukat i små tern
50 g pomeransskal i små tern
50 g udstenede dadler i små tern
50 g figner i små tern
1 dl kakao
3 spsk hvedemel
6 hvide peberkorn
10 korianderfrø
toppen af 2 kryddernelliker eller 1 knsp. stødte nelliker
1/2 tsk kanel
lidt revet muskatnød
100 g flydende honning 75 g sukker

SÅDAN SKAL DU GØRE

Tænd ovnen på 175°C. Rist mandler og valnøddekerner 10 min. i ovnen og hak dem groft. Bland dem med frugt, kakao og mel. Stød de hele krydderier fint og bland alle krydderier i frugtnøddemassen. Varm honningen over vandbad, hæld sukkeret i når honningen er tynd og rør, til sukkeret er opløst, ca. 5 min. Bland det i frugtnøddemassen og ælt den til en tæt dej. Læg den mellem to stykker bagepapir og tryk den ud til en 2 1/2 cm tyk kage. Bag den i 40 min. Lad den køle af på en bagerist. Vend Panforten i flormelis og opbevar den i en lufttæt dåse. Skær tynde skiver af panforten med en skarp kniv og del skiverne i 3-4 stykker. Panforte er meget koncentreret og derfor drøj i brug. Den kan fint holde en måneds tid.
Grønsager pr. person: ca. 100 g

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk