DET BEHØVER DU
2 STK.
TILBEREDNINGSTID: CA. 3 DAGE
ARBEJDSTID: CA. 30 MIN.
surdej
1 1/2 dl kærnemælk
1 1/2 dl rugmel eller 375 g knækkede rugkerner
evt. 1 spsk honning (15 g)
rugbrødsdej
5 dl kærnemælk
4 dl vand
2 spsk groft salt (25 g)
1 1/2 spsk honning (20 g)
2 dl solsikkefrø (100 g)
1 dl sesamfrø (55 g)
ca. 650 g rugmel (13 dl)
375 g hvedemel (6 1/4 dl)
pensling
25 g smør (2 spsk) + 1/2 dl vand
SÅDAN SKAL DU GØRE
1. dag: Rør ingredienserne sammen til surdej og lad den
stå tildækket ved stuetemperatur 12-24 timer. Dette undlades,
hvis surdej fra tidligere bagning allerede er fremstillet
og gemt.
2. dag: Rør surdej og alle ingredienser til rugbrødsdej sammen.
Dejen bliver tung og lidt klæg. Lad dejen hæve ca. 24
timer tildækket og køligt, evt. i køleskab.
3. dag:Tag ca. 1⁄2 l surdej fra til næste bagning og opbevar
den tildækket i køleskab. Fyld 2 smurte brødforme trekvart
med dej og lad dem efterhæve ca. 2 timer. Smelt
smør og bland med vand. Pensl rugbrødsdejene med blandingen.
Bag nederst i ovn ved 175°C i ca. 2 timer.Tag brødene
ud af formene. Læg dem på rist eller pak dem i fugtigt
viskestykke til afkøling.
TIP Surdej kan i lukket beholder holde sig i køleskab 3-4
uger. Kan også nedfryses.