Rugbrød med surdej

KILDE: Suhr Mad

DET BEHØVER DU

2 STK.
TILBEREDNINGSTID: CA. 3 DAGE
ARBEJDSTID: CA. 30 MIN.

surdej
1 1/2 dl kærnemælk
1 1/2 dl rugmel eller 375 g knækkede rugkerner
evt. 1 spsk honning (15 g)

rugbrødsdej
5 dl kærnemælk
4 dl vand
2 spsk groft salt (25 g)
1 1/2 spsk honning (20 g)
2 dl solsikkefrø (100 g)
1 dl sesamfrø (55 g)
ca. 650 g rugmel (13 dl)
375 g hvedemel (6 1/4 dl)

pensling
25 g smør (2 spsk) + 1/2 dl vand

SÅDAN SKAL DU GØRE

1. dag: Rør ingredienserne sammen til surdej og lad den
stå tildækket ved stuetemperatur 12-24 timer. Dette undlades,
hvis surdej fra tidligere bagning allerede er fremstillet
og gemt.
2. dag: Rør surdej og alle ingredienser til rugbrødsdej sammen.
Dejen bliver tung og lidt klæg. Lad dejen hæve ca. 24
timer tildækket og køligt, evt. i køleskab.
3. dag:Tag ca. 1⁄2 l surdej fra til næste bagning og opbevar
den tildækket i køleskab. Fyld 2 smurte brødforme trekvart
med dej og lad dem efterhæve ca. 2 timer. Smelt
smør og bland med vand. Pensl rugbrødsdejene med blandingen.
Bag nederst i ovn ved 175°C i ca. 2 timer.Tag brødene
ud af formene. Læg dem på rist eller pak dem i fugtigt
viskestykke til afkøling.

TIP Surdej kan i lukket beholder holde sig i køleskab 3-4
uger. Kan også nedfryses.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk