DET BEHØVER DU
Når grækerne spiser mange grønsager, er det blandt andet fordi, de spiser mættende retter med lidt eller helt uden kød, som fx denne traditionelle græske bønnesuppe. Den er så fyldig, at det nærmest er en gryderet.
2 dl (180 g) tørrede hvide bønner
2 laurbærblade
1 løg
1 nellike
1 lille bdt. bladselleri i tykke strimler
3 løg i store tern
2 spsk olivenolie
2 fed hakket hvidløg
3 gulerødder i tykke mønter
3/4 kg flåede tomater, evt. fra dåse
1/2 l hønsebouillon
1/2 bdt. klippet dild
2 spsk snittet mynte eller 1 tsk tørret
SÅDAN SKAL DU GØRE
Skyl og rens bønnerne og sæt dem i blød i rigelig vand i 10-12 timer.
Kasser vandet og bring bønnerne i kog i 1 l frisk vand tilsat 2 tsk salt. Skum af og tilsæt laurbær og et løg istukket nelliken. Kog for svag varme til bønnerne er møre, ca. 30 min. Hæld vandet fra.
Sauter bladselleri og løg i olie med hvidløg ved jævn varme til løgene er klare, ca. 10 min.
Tilsæt gulerødder, de kogte bønner, flåede tomater og suppe og bring retten i kog. Kog for svag varme til grønsagerne er møre. Smag til med salt, peber, dild og mynte. Servér brød til.
Grønsager per person: ca. 450 g