Hvidkålspirogger

KILDE: Lars Sonne-Hansen, Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

Dej:
25 g gær
3 dl vand
1 tsk salt
1 spsk olie
200 g rugmel
350 g hvedemel
1 æg til pensling

Fyld:
150 g skrællede kartofler
2 spsk syrnet fløde 9%
1 bdt. dild
1 løg i strimler
1 tsk spidskommen
1 spsk olie
250 g fintsnittet hvidkål

SÅDAN SKAL DU GØRE

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt salt og olie. Rør melet i og ælt dejen godt igennem. Dæk den til og lad den hæve ca. 1 time. Slå dejen ned og rul den ud i 1/2 cm tykkelse. Stik i alt ca. 15 cirkler ud på 12 cm i diameter. Tænd ovnen på 180°.
Læg en skefuld kålfyld midt på hver dejcirkel og fold dejen sammen om fyldet med samlingen opad.. Der må godt være et lille hul i sammenføjningen, så dampen kan slippe ud. Stil piroggerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve 15 min. Pensl dem med sammenpisket æg og bag dem til de er gyldne ca. 25 min.

Kålfyld
Kog kartoflerne møre uden salt, hæld vandet fra og mos dem. Når de er kølet lidt af røres de med syrnet fløde, hakket dild og salt og peber.
Sauter løg og spidskommen i olie, til løgene er klare. Tilsæt hvidkål og sauter 5 min. under omrøring. Læg låg på og lad det simre 5 min. mere, eller til kålen er mør. Lad kålen køle lidt af, inden den blandes med kartoffelmosen og smages til med salt og peber.

Tips:
Bliver der fyld tilovers, smager det fint som pålæg. Lav evt. dobbeltportion fyld.
Grønsager per person: ca. 100 g

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk