Lun kikærtesalat med skvalderkål og æbler

KILDE: Lars Sonne-Hansen - Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

Skvalderkål har en fin let parfumeret smag, der passer godt til tørrede bønner. Kikærter er min favorit, når de vel at mærke er kogt rigtigt – længe og med masser af urter, gerne i bouillon.
Salaten her kan fx serveres til stegte kyllingefileter vendt i lige dele tynd rasp og finthakket rosmarin, en tasikisalat (agurk-yoghurt) og et godt brød.
Skal salaten stå alene kan den suppleres med smuldret fetaost og parmaskinke, der er tørret i ovnen til den er knasende sprød (se tips).

250 g tørrede kikærter
lidt løg, laurbærblad, timian, 1/2 usprøjtet citron
4 rødløg i tynde skiver på langs
2 spsk olivenolie
1 1/2 dl æbleeddike
3 spsk finthakket frisk ingefær
1 fintsnittet rød chili
2 fed hakket hvidløg
1 l fintsnittede spæde blade af skvalderkål
2 store æbler i små tern

SÅDAN SKAL DU GØRE

Sæt kikærterne i blød i rigeligt vand i 8 timer eller natten over. Bring dem i kog i frisk vand tilsæt salt, urter og citron og kog dem for svag varme i ca. 1 time. Lad dem trække i vandet mens resten af salaten gøres klar.
Sauter løgene for jævn varme i olivenolie til de er klare ca. 5 min. Hæld æbleeddiken ved, og lad det koge ind til eddiken er så godt som absorberet. Vend de kogte kikærter, ingefær, chili og det ene fed hvidløg i. Spæd med lidt af kogevandet fra kikærterne og varm det hele igennem. Smag til med salt og peber. Kort før servering vendes skvalderkål, det sidste fed hvidløg og æbletern i salaten. Server salaten lun.

Tips
Ovntørret parmaskinke: Læg parmaskinke mellem to lag bagepapir i en 175 grader varm ovn i ca. 25 min. Lad skinken køle af på en bagerist til den er sprød.
Når man køber en hel pose kikærterne kan man med fordel udbløde dem alle på en gang og lægge de udblødte kikærter i fryseren. Så behøver man ikke tænke på udblødningstid og kogetiden nedsættes med 20-25 min. Bønnerne er kogt færdige, når der ikke længere er en hård kerne i midten.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk