Ribolitta – Grønsagssuppe

KILDE: Lars Sonne-Hansen - Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

Landområderne har traditionelt været fattige. Derfor er det regionale toscanske køkken også i dag præget af at være næsten spartansk i sin brug af råvarer. Daggammelt brød er en hyppig ingrediens såvel til Bruschetta, ristede brødstykker gnedet med hvidløg og stænket med olivenolie, Panzanella, en salat med tomat og udblødt brød og i suppen Ribolitta
Ribolitta betyder egentlig kogt to gange, fordi suppen blev kogt dagen før, den blev serveret. Lav fx dobbeltportion og spis den to dage i træk.

150 g tørrede hvide bønner

urter fx løg, bladselleri og salvie

1 rødløg i tern (100 g)
2 stilke bladselleri i tern (100 g)

2 spsk olivenolie
1 gulerod i tern (100 g)
1 spsk tomatpuré
2 kviste timian
1 1/2 l hønsebouillon
1 stykke bacon på 100 g
400 g savoykål, sølvbede eller grønkål i grove stykker
4 skiver daggammelt italiensk brød

SÅDAN SKAL DU GØRE

Udblød bønnerne i koldt vand mindst otte timer eller natten over. Bring dem i kog i rigelig, letsaltet vand med urter og kog dem ca. en time eller til de er møre.
Sautér løg og bladselleri i olivenolie i en stor gryde til løgene er klare. Tilsæt gulerod, tomatpuré, timian, bouillon og det hele stykke bacon. Bring suppen i kog og kog sagte i 20 min. Tilsæt kål og bønner (uden kogevandet) og bring suppen i kog igen og kog endnu 20 min. Del evt. brødskiverne i mindre stykker og kom dem i suppen og lad dem koge med i 5 min. Fjern det hele stykke bacon. Smag til med salt og peber. I Toscana er der altid olivenolie på bordet, så man kan stænke frisk olie over suppen.
Grønsagerne kan varieres eller suppleres med grønne bønner, courgetter eller fennikel.
Grønsager pr. person: ca. 200 g

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk