DET BEHØVER DU
til 8 personer eller 2 dage
Russisk rødbedesuppe i luksusudgave. En langsommelig ret, der til fulde er besværet værd. Nok den smukkeste suppe man kan lave og med en masser af smag. Værdig til gæstebud.
Middagsret
1 kg kalvebov/bryst/tværreb
1 skank af svin eller kalv
Gerne lidt ekstra kalveben
25 g bacon i tern
3 kviste timian, 2 laurbærblade, 15 peberkorn og lidt kommen
2 løg i kvarte
1+5 stilke bladselleri
1/2 kg fintsnittet hvidkål
2 gulerødder i tern
2 porrer i ringe
4 store rødbeder
4 store kartofler i suppetern
4 spsk koncentreret tomatpuré
2 spsk eddike, gerne æbleeddike
Syrnet fløde 9 %
Revet peberrod
1 bdt. hakket persille
SÅDAN SKAL DU GØRE
Dæk kødet med vand i en stor gryde og bring det langsomt i kog. Jo langsommere, jo nemmere er det at skumme. Tilsæt salt, når kødet er skummet og skum det igen. Tilsæt så timian, laurbærblade, peberkorn, kommen, løg i kvarte, 1 stilk bladselleri og stilkene fra persillen. Kog kødet ved svag varme til kødet falder fra benet, ca. 2 timer. Si suppen og gem den. Kødet kan lægges lidt i pres og skæres i tern, som varmes i suppen, eller det kan serveres i skiver efter suppen med groft brød og sennep.
Skær 3 af rødbederne i suppetern. Riv den sidste fint og gem den til sidst. Steg baconen i en gryde og tilsæt grønsagerne efterhånden, som der smelter fedt fra baconen. Vend tomatpuréen i og tilsæt et par dl af suppen. Lad grønsagerne koge knap møre, si resten af suppen og hæld den ved grønsagerne og varm den igennem. Smag til med salt, peber og eddike. Pres saften ud af den revne rødbede og tilsæt den lige før serveringen, så suppen får en smuk farve.
Suppen serveres med groft brød, hakket persille, revet peberrod og syrnet fløde.