DET BEHØVER DU
Til 8-10 portioner:
En variant af klassikeren hvor dilden er erstattet af skal fra citron, lime og appelsin. Den gravede laks kan holde 3-4 dage i køleskabet.
3/4 kg laksefilet med skind
4 spsk salt
3 spsk sukker
1/2 tsk knust peber (helst hvid)
1/2 tsk revet citronskal
1/2 tsk revet limeskal
1/2 tsk revet appelsinskal
1/2 dl vodka eller snaps
Salat af fennikel og rå artiskok
1 stor rå artiskokbund
1 fennikelknolde
saft af 1 citron
olivenolie
Tahin-yoghurtsauce
2 1/2 dl yoghurt
4 spsk tahin*
1 fed finthakket hvidløg
saft af 1/2 citron
2 spsk honning
1/2 bdt. purløg
cayennepeber
SÅDAN SKAL DU GØRE
Find 2 fade frem som laksen kan ligge i pres imellem. Rens skindsiden af laksen for slim og fjern evt. ben fra kødsiden. Bland salt, sukker og revet citrusskal. Læg et tyndt viskestykke i det ene fad og drys med lidt af saltblandingen. Læg laksen på viskestykket med skindsiden nedad. Drys med resten af saltblandingen. Fold viskestykket omkring laksen. Stænk viskestykket med vodka eller snaps og stil det andet fad ovenpå, så fisken er under let pres. Fyld evt. vand i det øverste fad. Stil laksen i køleskabet og lad den trække mindst 4-6 timer gerne op til 2 døgn. Skrab dog salt og sukker af laksen efter 24 timer. Skrab saltblandingen af og tør laksen af før den skæres i tynde skiver med en lang smal kniv. Anret laksen med artiskoksalat, yoghurt-tahinsaucen og lyst brød. Salat af fennikel og rå artiskok Læg artiskokbunden i vand med citronsaft, så snart den er gjort fri for blade og “pels”. Skær dem først i tynde skiver lige før salaten skal serveres. Fennikel skæres så tyndt som muligt gerne på mandolin eller pålægsmaskine. Bland artiskok og fennikel med olivenolie, lidt citronsaft, salt og peber og evt. lidt af topppen af fennikelen. Tahin-yoghurtsauce Rør alle ingredienser til saucen sammen og smag til med salt og peber.
*) Tahin er fremstillet af knuste ristede sesamfrø. Det minder i smag og konsistens lidt om en fintkornet peanutbutter. Tahin kan fås hos indvandrergrønthandlere og i velassorterede supermarkeder.