DET BEHØVER DU
Opskriften er inspireret af den klassiske, toscanske brødsalat og er en fin måde at spise
rugbrød helt op på. Det må gerne være dit eget eller bagerens bedste rugbrød, og det gør
ikke noget, hvis det er blevet lidt tørt. Væden i salaten bløder det op med smag og saft.
Server salaten til grillstegt kylling eller makrel.
Salat
500 g tomater
1 agurk (300 g)
¼ rødløg (eller løg, 25 g)
et lille bdt dild
Dressing
1 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
4 tsk balsamicoeddike (eller æbleeddike)
salt og friskkværnet peber
Rugbrødscroutoner
150 g rugbrød med skorpe
1½ spsk koldpresset rapsolie
salt og friskkværnet peber
SÅDAN SKAL DU GØRE
Rugbrødscroutoner: Skær rugbrødet i terninger på ca. 1 x 1 cm. Varm olien på en pande,
kom rugbrød, salt og peber på og rist ved middel varme under jævnlig omrøring i 5-10
minutter, til terningerne er sprøde.
Skær tomaterne i tynde både. Halver agurken på langs, fjern kernerne med en teske og
skær den i tykke ”halvmåner”. Pil og skær løget i tynde både.
Dressing: Pil og pres hvidløget og bland en dressing af olie, balsamico, hvidløg, salt og
peber.
Servering: Vend salat, dressing og croutoner rundt i skålen inde ved bordet og server med
det samme, så croutonerne stadig har en vis sprødhed.
Tip: Anret salaten på et fad og sæt små klatter rygeost på toppen – det tilfører
salaten en dejligt frisk og røget smag, som passer godt til, og som mange godt kan
lide. JEP!
Tina Scheftelowitz fra Suveræne Salater Året Rundt – udkommer september 2012