Falafel

KILDE: Lars Sonne-Hansen, Suhrs Højskole

DET BEHØVER DU

I Israel er det den mellemøstlige madkultur, der har sat sit præg på gadekøkkenerne, fx falafel– små kuglerunde frikadeller lavet af rå udblødte kikærter, stegt i olie og serveret i pitabrød med salat eller syltede grønsager og en dressing af tahin.

Ca. 25 kugler
200 g kikærter
1 løg
1 lille stilk bladselleri
2 fed hvidløg
1/2 tsk knust spidskommen
1/2 tsk gurkemeje
1/4 tsk cayenne
1 tsk salt
1-2 spsk hvedemel
1 1/2 l olie til friturestegning

Tahindressing
2 dl yoghurt naturel

2 spsk tahin
1/2 bdt. finthakket persille
saft af 1/2 citron
lidt cayenne
1/2 tsk knust spidskommen

SÅDAN SKAL DU GØRE

Udblød kikærterne i rigelig vand 8 timer eller natten over.

Varm olien op for jævn varme fx i en stor stegegryde. Hæld vandet fra kikærterne og kom dem i en foodprocessor med løg, bladselleri, hvidløg, krydderier, salt og mel og hak det hele til en fin fars. Juster evt. konsistensen med lidt vand. Den skal have konsistens som en fast frikadellefars. Når olien er varm (prøv ved at kom en smule af kikærtefarsen i olien. Den skal blive gylden på ca. 20 sek.)
formes kikærtefarsen til kugler på størrelse med en valnød ved hjælp af en lille ske og kommes i den varme olie. Kom ikke for mange falafel i olien af gangen, så falder temperaturen for meget og stegetiden bliver lang og de optager mere olie. Løsn dem fra bunden med en hulske så de ikke brænder fast. Tag falafelkuglerne op efterhånden som de bliver gyldne, og læg dem på et fad. Servér dem varme med pitabrød, tahindressing og et stort fad med fintsnittet kål eller salat, rødløg, agurk, peberfrugt og tomat.

Rør yoghurt, tahin og persille sammen og smag til med citron, salt og krydderier.

Tips
Når man varmer en stor mængde olie til at stege falafel i, bliver stegetiden kort, og falafelkuglerne suger ikke så meget olie. Man kan også forme farsen til frikadeller og stege dem i en smule olie på en teflonpande.
Tahin er lavet af ristede knuste sesamfrø og vand og kan købes i indvandrerbutikker.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk