DET BEHØVER DU
Der er altid suppe på menukortet på en provencalsk restaurant. Langs kysten er det naturligvis fiskesuppe, der serveres. Klassikeren er en bouillabaisse kogt på mange forskellige slags fisk. Her er en enklere udgave. Safran, appelsinskal og rouille er suppens provencalske islæt.
300 g hele blåmuslinger
1 stort løg i tern
1 fennikel i store tern
1 spsk olivenolie
1 1/2 l lys bouillon (fiske-/hønse-)
1/2 kg kartofler i skiver
Skal af 1/2 appelsin
10 tråde safran
1/2 bdt. persille
1/2 kg flåede bøftomater i tern/både
200 g filet af fx torsk eller havkat i tern
Rouille:
1 rød peberfrugt
2 spsk olivenolie
3 fed hvidløg
1 knsp. Cayennepeber
2 skiver lyst brød uden skorpe
SÅDAN SKAL DU GØRE
Skyl og skrub muslingerne godt. Er de åbne, skal de lukke, når de får et let slag mod køkkenbordet, ellers skal de kasseres.
Muslinger, som ikke åbner sig, når de kommer i den varme suppe, skal også kasseres.
Sautér løg og fennikel i en stor gryde for jævn varme i olie til løgene er klare, ca. 8 min. Tilsæt bouillon, kartofler, skal af appelsin, safran og stilkene fra persillen. Bring suppen i kog og kog 5 min. Tilsæt tomater og kog yderligere 10 min. Tilsæt muslinger og fisk, og lad suppen simre for svag varme i 5 min.
Servér suppen med hakket persille, ristet brød og rouille.
Rouille:
Tænd ovnens grill. Skær fire sider af peberfrugten og placer dem på en rist under grillen, til de er sorte. Pak dem i en plastpose og lad dem køle helt af. Træk det sorte skind af og kom peberfrugtkødet i en blender med de øvrige ingredienser. Kør det til en glat masse, fortyndt evt. med lidt af suppen. Smag til med cayenne og salt.
Grønsager pr. person: 225 g