Fougasse – lækkert fransk madbrød

KILDE: Anne Marie Fogh Larsen

DET BEHØVER DU

Det skal du bruge:

500 g. økologisk hvedemel (brug tipo 00 hvedemel, manitobamel eller 2/3 hvedemel og 1/3 fuldkornsmel)
10 g. økologisk gær
10 g. groft salt (1 spsk. salt)
350 g. lunken vand (bland koldt vand med kogende vand til 35 grader varmt)

SÅDAN SKAL DU GØRE

Fougasse – æltefast Hvedemels-dej

Hvad er en Fougasse?

Navnet stammer fra latin navn ”focus” blev til ”focaccai” på italiensk og til det franske Fougasse. Selve brødet er meget brugt i Provence og betyder direkte oversat ildsted, da brødet blev bagt i ildstedet.

Det skal du gøre:

Smuldr og gnid gæren ud i melet.
Tilsæt vandet og bland det – enten med din ene hånd eller dejmånen/skraber.
Tilsæt salt og bearbejd dejen til den er en ensartet masse.

Dejen er meget klistret – det er helt OK.

Når dejen er samlet – tages den ud på bordet, undgå at påføre mere mel.
Brug begge hænder til at strække og smidiggøre dejen, dvs. aktivere glutennetværket.

Løft og træk dejen op, og vend den ud over sig selv, væk fra dig!
Gentag øvelsen – indtil dejen slipper bordet, er glat og smidig.

Brug dejmånen til at samle dejen hvis der er behov.
Det tager fra 5-10 minutter at få en lækker og blød dej.

Fold dejen ved at trække dejens kanter ind under selv dejen, så du får en glat overflade. Brug evt. dejmånen.

Placer dejen i en let melstrøjet skål, træk film over og sæt den hævning – den skal hæve til dobbelt størrelse. Husk at temperaturen i rummet er vigtig.

Hævningen tager ca. 1-2 timer

Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord og med dejmånen del dejen i 2 lige store portioner.
Træk forsigtigt dejen i facon som ”en rund trekant” og placer dejen på en bageplade på bagepapir.

Brug nu dejmånen til at snitte et langt gennemgående snit samt 3 mindre snit på hver side af midtersnittet.

Træk forsigtigt med hænderne i fougassen således at hullerne fremstår flotte.
Det er vigtigt at dine snit i dejen er store og dybe, så hullerne ikke lukker sig under bagningen.

Efterhæver 30 – 45 minutter.

Pensles med olivenolie og kan drysses med smagsfulde toppings – f.eks. hakket sorte oliven, rosmarin.
Bages ved 230 grader – spray gerne lidt vand ind i ovnen – i ca. 10 – 15 minutter, skal være dejlig gyldne.

Tip: Fougasse kan også bages med toppings efter din smag, og du kan også lægge flere snit og trække dem i forskellige kreative retningen.

Som ved al bagning – Husk at råvarernes udgangspunkt er afgørende, din metode og teknik kombineret med god langsomhed og tid samt din kreative indfald sikrer et enestående og magisk resultat.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk