DET BEHØVER DU
Vegetarer til middag eller bare brug for en ”kødpause”? Du vil ikke savne kødet i den lidt omstændelige og meget velsmagende ret. I Sydfrankrig kaldes auberginer i øvrigt for ”den fattige mands kød”.
I vintermånederne er retten fin sammen med en salat af fintsnittet rosenkål, bredbladet persille, rødsalat, grapefrugt, avocado og ristede sesamfrø.
2 store eller 4 mindre auberginer
2 dl brune ris
2 laurbærblade
2 løg i tern
2 spsk olivenolie
150 g grønsager i små tern – fx, selleri, peberfrugt eller svampe
3 fed hakket hvidløg
1 grøn chili i tern
10 friske salvieblade i strimler
2 ikke for store tomater delt i halve
SÅDAN SKAL DU GØRE
Tænd ovnen på 200°.Prik auberginerne med en kødnål og læg dem i et ildfast fad. Bag dem ca. ½ time. Skær rodenden af auberginerne og udhul dem forsigtigt med en ske. Er de for hårde skal de bages lidt længere. Hak fyldet fint. Lad auberginerne køle af.
Rist risene i en tør gryde til de har taget farve og dufter let brændt, 6-8 min. Hæld 4 dl vand, 1 tsk salt og laurbærbladene ved og kog risene for svag varme til vandet er fordampet og risene er møre ca. 30 min. Tag laurbærbladene op.
Sauter løgene i olivenolie til de er klare, vend grønsager, hvidløg, chili og salvieblade i og sauter yderligere 3-4 min. Bland med risene og aubergineindmaden og smag til med salt og peber.
Lad fyldet køle lidt af og fordel det så i auberginerne. Luk enden med en halv tomat. Læg auberginerne i et smurt fad og bag dem ca. 20 min. ved 200°. Server med en grøn salat og et godt brød.
Tips: Bruger man peberfrugter i fyldet, bliver det ekstra lækkert hvis peberfrugterne er grillet eller bagt først og skindet pillet af.
Om sommeren kan de fyldte auberginer med lidt forsigtighed varmes på en udendørsgrill.