DET BEHØVER DU
Jeg spiser kun sild direkte fra røgeriet. Hjemme hos os er det en stor støbejernsgryde.
4 hele sild
salt
dildfrø
1 1/2 dl savsmuld af enebær eller bøg
Salat til varmrøget sild
1 hjertesalat delt i blade
150 g rucolasalat
1 lille fennikel i ultratynde skiver
1 cox orange æble i små tern
1 bdt. nippet dild
3 spsk ristede pinjekerner
Marinade:
1 tsk grovsennep
1 spsk revet peberrod
2 spsk æbleeddike
4-5 spsk olivenolie
1-2 tsk honning
SÅDAN SKAL DU GØRE
Skær hovedet af sildene og træk indmaden ud. Drys sildene ind- og udvendigt med lidt salt og lad dem trække en halv times tid. Varm imens en stor støbejernsgryde op for fuldt blus. Tør sildene af med køkkenrulle og drys lidt dildfrø i bugen på dem. Læg dem i en smurt dampindsats. Drys savsmuld i bunden af gryden. Det skulle gerne begynde at ryge med det samme. Stil dampindsatsen med sild ned i gryden og læg straks låg på. Lad gryden stå 3-4 min. på blusset og stil så gryden ud for i ca. 10 min. Nu skulle sildene gerne have fået en smuk farve og være blevet dampet møre.
Sildetips: Har man langt til nærmeste sportsfiskerforretning eller snedkeri, kan man i stedet for savsmuld bruge tørret citrongræs til at ryge sildene over. Det fås hos velassorterede indvandrebutikker.
–
Bland alle ingredienserne til marinaden og smag evt. til med mere honning, salt og peber. Vend den med salat, fennikel, dild og æble. Drys med de ristede pinjekerner.