DET BEHØVER DU
(Finsk opskrift)
SÅDAN SKAL DU GØRE
Denne traditionelle finske opskrift på grillet Østersø- sild, bliver også brugt i det nordlige Sverige:
Det er en rigtig lækkerbisken ved søbredden, når midnatssolen danser!
Sildene renses, selvom nogle foretrækker at tilberede dem hele.
Hovederne bevares på den rensede sild. Lad nu sildene salte i 3 spsk. salt pr. 1 kg sild i et par timer. De lægges side ved side – hoved ved hale ved siden af hinanden – på en grillrist og de grilles over glødende trækul. De serveres med kartofler (gerne nye!) og smør.
I Satakuntaområdet i det sydvestlige Finland, et sted, som nogen finner påstår, holder den ægte finsk madtradition i hævd, findes en spændende variant af retten: Her lægger man de grillede sild lag på lag i et ildfast fad med masser af dild og smør mellem hvert lag. Herpå hældes 1 1/2 dl vand for at holde sildene fugtige, fadet dækkes over med folie og bager i ovnen ved lav temperatur i 1-2 timer.
(Fra ’North Atlantic Sea Food’)