Hveder

KILDE: Lars Sonne Hansen

DET BEHØVER DU

Hveder:

Til 12 hveder:
6,5 dl vand
2 spsk sukker
2 tsk salt
2 tsk stødt kardemomme (støder selv)
20 g gær
900 g mel (ca. 100 g fuldkorn og 800 g hvedemel)
150 + 10 g smør.

SÅDAN SKAL DU GØRE

1. Start med at røre vand, sukker, salt, kardemomme og gær sammen.

2. Ælt melet i. Ælt i ca. 10 min – måske lidt kortere hvis du bruger en røremaskine.

3. Hvis smørret er meget blødt kan du ælte det i dejen, max et par minutter. Er det koldt kan du rive det på den grove side af rivejernet og også bare ælte det i.

4. Kom dejen i en skål og dæk med en tallerken. Lad den efterhæve et par timer eller til dejen er hævet til ca dobbelt størrelse.

5. Tænd ovnen på 50 grader. Sæt en rist ind øverst og en plade nederst. Gør et gammelt viskestykke fugtigt og lad det dække risten og pladen forrest. Nu har du skabt et raskeskab.

6. Smør en form (ca. 23x33cm) med neutralolie eller smør. Del dejen i 12 boller og stil dem i formen og sæt formen ind i “raskeskabet” 30 min.

7. Smelt de sidste 10 g smør. Tag boller og viskestykker ud. Sæt ovnen på 200 grader.

8. Pensl bollerne med smeltet smør og stil dem i (den endnu ikke 200 grader varme) ovn i ca. 25 minutter.

9. Tag fadet ud og lad dem køle lidt i fadet på en bagerist inden de vendes ud af formen.

10. “Flæk” hver hvedeknop i en “under” og en “over” og rist dem ved 180 grader (blæst) til de er lysebrune, ca 6 minutter.

TIPS:
Portionen passer nogenlunde til en ovnfuld. Den kan godt halveres, men lad være med at halver gærmængden.

I den “nynordiske” stil kan smørret erstattes af fx 200 g ramsløg- eller løvstikkepesto.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk