Pocheret laks

KILDE: Lars Sonne-Hansen - Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

At koge eller pochere fisk så den ikke er rå, men skiller i flagerne uden at falde helt fra hinanden og blive tør, er lidt af en kunst. Svenske gastrotekniker Gyllensköld udviklede en metode, hvor man ved hjælp af vægt, litermål og lineal kan opnå perfekt resultat uden den store fiskekogeeksamen.

Middagsret
Ca. 200 g hel laks pr person

Kogelage:
2 l vand
1 1/2 spsk salt
1 dl vineddike
1 gulerod i tykke skiver
1 lille løg i kvarte
1/2 laurbærblad
1 kvist timian
10 peberkorn

SÅDAN SKAL DU GØRE

Kom ingredienserne til kogelagen i en gryde og bring den i kog. Kog den i 5 min. og lad den gerne trække et par timer eller til næste dag.
Vej det stykke laks, der skal pocheres. Der skal bruges 3 gange så meget væske som laks (f.eks 3 l til 1 kg laks). Si kogelagen og bring den afmålte mængde i kog. Mål imens hvor tyk laksen er, når stykket ligger ned. Laksen lægges i den kogende courtbouillon, som straks fjernes fra varmen. Læg låg på og lad den trække i det antal minutter som svarer til 2 x kvadratet på tykkelsen. Det er enklere end det lyder – et stykke, der er 3 cm tykt, skal ligge i 2x(3×3) minutter, altså 18 minutter. Så er fisken perfekt pocheret. Den må gerne ligge længere i lagen, det bliver den kun koldere af. Server kogt laks med en stor skål pillekartofler og artiskoksaucen på næste side.

Til mager fisk som torsk er tiden som fisken skal ligge i vandet kvadratet på tykkelsen (en 4 cm tyk torsk skal altså trække 4×4 min.).

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk