Rødbedetartar

DET BEHØVER DU

Til 2 personer.

250 gr rødbeder.

250 gr bolsjebeder.

3 forårsløg.

1 lille løg.

1 fennikel.

1 lille håndfuld tusindfryd (bellis), hovederne.

2 æggeblommer.

Lidt hvedemel.

Et par dl olie at frittere i.

Til dressing

1 dl æblecidereddike (eller en anden god, lys eddikke).

0,5 dl rapskimolie (eller god rapsolie).

0,5 dl ahornsirup (eller flydende honning).

1 stor tsk sennep, gerne grov.

1 stort nip salt.

Peber.

Til syltelage

1 dl almindelig eddike.

0,5 dl sukker.

Lidt salt.

Krydderier til syltning – f.eks rosenpeber, sennepsfrø, tørret dild, korianderfrø, nelliker, estragon, fennikelfrø, kommen. Eller hvad du har og godt kan lide.

SÅDAN SKAL DU GØRE

Kog syltelagen op. Del forårsløgene i den hvide og den grønne del. Skær den hvide del i tynde ringe. Hæld syltelagen over og stil til side.

Skær den grønne del i tynde ringe – skær eventuelle meget grove dele fra. Stil til side.

Vask og skrub forsigtigt de røde rødbeder. Du må endelig ikke skære toppen af eller skrælle dem. Læg i en gryde, dæk med vand og kog til de er lige nøjagtigt møre. Tjek med en kødnål eller lignende – kogetiden afhænger meget af rødbedernes størrelse og alder.

Læg dem i koldt vand. Skær toppen af og pil skrællen af med en theske, når de er kolde nok til at håndtere. Skær dem i små tern, cirka 3 x 3 mm. Stil til side.

Skær løget i tynde skiver. Vend dem i mel med lidt salt. Kom dem op i si og bank melet af.

Varm fritureolien op i en gryde, ikke for tyndbundet. Olien skal være 160-170 grader varm. Kom løgringene i – ikke for mange af gangen, så bliver olien for kold. Tag dem op når de er gyldne. Læg dem på et stykke køkkenrulle eller et viskestykke, så den overskydende olie bliver opsuget.

Pisk ingredienserne til dressingen sammen til den er jævn. Smag til. Stil til side.

Skræl bolsjebederne og skær et par tynde skiver af til pynt. Skær resten i tern af cirka 3 x 3 mm. Stil til side.

Skær toppen af fenniklen. Gem fenniklen til en anden ret. Hak toppen groft.

Kom rødbede- og bolsjebedeternene i en skål. Hæld dressingen over og vend rundt. Smag til om tartaren er tilpas salt, syrlig og sødlig. Man skal stadig kunne smage bederne tydeligt. Vend forsigtigt sammen med de syltede forårsløg og de hakkede forårsløgstoppe.

Del æggene i blommer og hvider. Gem hviderne til noget andet.

Anret rødbedetartaren på en tallerken. Hæld forsigtigt den rå æggeblomme over. Læg de friterede løgringe på. Pynt med fennikeltoppe, bolsjebedeskiverne og tusindfryd.

Spis.

Retten kan i øvrigt også sagtens laves med lige hvad du har af rødbeder, bolsjebeder og gule beder. Du kan bruge andre spiselige blomster end tusindfryd, f.eks. mælkebøtter plukket i mindre stykker, stedmoderblomster eller violer.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk