DET BEHØVER DU
–
SÅDAN SKAL DU GØRE
På Bornholm hedder en sild, der har ligget i salt for en saltsild. Det er det, man i resten af kongeriget kalder for en spegesild, hvis man da ikke hører til dem, der fejlagtigt opfatter spegesild som en marineret sild.
Når en bornholmsk saltsild steges bliver den til en saltstegt sild. Silden trækkes af tønden og udvandes efter temperament. Benene trækkes ud og skindsiden vendes i rugmel og man steger silden i smør.
Saltstegt sild spiser man, i min bornholmske klan med groft rugbrød, hjemmerørt sennep og rødbeder syltet med peberrod. Jeg har hørt om klaner hvor rugbrødet erstattes af noget så nymodens som kartofler og stegte løg.
Hjemmerørt sennep røres af grov fiskesennepspulver, lunkent vand, eddike og honning eller sukker. Den bliver, og skal være, afsindig stærk. Sennepen bør trække en dags tid inden den serveres.