Sciliansk kornsalat med tun og tomat

KILDE: Lars Sonne-Hansen - Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

Korn har været forsømt som basismad efter kartoflens og risen kom til Europa. Synd, for de hele hvedekerner har masser af smag og giver både munden og maven noget at arbejde med. Denne kornsalat rækker til 3 4 som middagsret eller som frokostret for 6 personer

200 g hele hvedekerner – gerne kæmpedurum, eller spelt
1 laurbærblad
1 tsk sorte peberkorn
Skal af 1/2 usprøjtet appelsin, skrællet med kartoffelskrælleren
3 spsk citronsaft
2 spsk olivenolie
1/2 kg solmodne tomater, flåede og udkernede
salt og sukker
1 drænet dåse tun i olie eller vand (200 g)
1 lille rødløg i små tern
1 spsk kapers
1 fed hakket hvidløg

rigelig med friske snittede krydderurter – fx basilikum, mynte, persille eller oregano.
1 knsp cayennepeber

SÅDAN SKAL DU GØRE

Skyl hvedekernerne og overhæld dem med kogende vand, stil dem koldt til næste dag. Kasser kerner der flyder ovenpå. Skyl kernerne igen og kog dem i rigelig letsaltet vand med laurbærblad, peberkorn og appelsinskal til kernerne er møre, 30 45 min. Hæld straks citronsaft og olie over dem og lad dem køle af.
Skær tomaterne i tern og læg dem i en sigte. Drys dem med salt og sukker og lad dem trække 20 min.
Bland den kogte hvede med tomater, tun, løg, kapers, hvidløg og halvdelen af krydderurterne. Smag til med salt, sukker, cayennepeber, sort peber og evt. mere citronsaft. Lad salaten trække et par timer inden den serveres. Drys med resten af krydderurterne.
Salaten kan fint holde et par dage.

Tips:
I stedet for at udbløde hvedekernerne kan man købe forkogte hvedekerner i indvandrerbutikker. Urhvedetyperne Kæmpedurum og Spelt fås i Helsekostbutikker. Spelten kan koges uden at udbløde kernerne først.
Kan man ikke skaffe solmodne tomater til denne ret kan man erstatte dem med ovntørrede tomater. Prøv fx at bruge 1/2 kg halverede cherrytomater og bag dem 4 timer ved 60 stænket med lidt olivenolie, salt og peber.
Grønsager per person: ca. 150 g

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk