Stegt fjæsing med muslinger, asparges, artiskok og løvstikke

KILDE: Gastro holdet foråret 2017

DET BEHØVER DU

4 friske, fjæsinger (hele eller filetterede afhængig af temperament – fjæsingernes finner er giftige)

4 hvide asparges

2 artiskokker

1 økologisk citron

100 g smør

2 dl fløde

Dampede blåmuslinger

20 store blåmuslinger

2 dl hvidvin

1 gulerod

1 løg

Løvstikkeolie

1 bundt løvstikke

2 dl smagsneutral olie

Syltede løvstikkestilke

Stilkene fra løvstikkerne

Eddike efter smag fx hvidvin eller æble

Rugbrødschips

4 skiver tyndt skåret rugbrød

Havsalt

Olie

SÅDAN SKAL DU GØRE

Dagen før

Pil løvstikkebladene fra stilkene og gem lidt blade til pynt. Varm olien op til 100° og blend med de øvrige løvstikkeblade i ca. 10 minutter indtil olien er flot grøn og uden bladstykker. Herefter sigtes olien gennem et klæde og puttes i en engangssprøjtepose/frysepose og hæng i køleskabet natten over. Dette gøres så løvstikkeolien lægger sig på toppen og øvrig væske og bundfald lægger sig på bunden.

Rugbrødschips: har du en pålægsmaskine til rådighed, kan du med fordel skære rugbrødet frosent. Hvis ikke skæres skiverne så tyndt som muligt af et almindeligt rugbrød. Rugbrødsskiverne pensles med olie, drysses med havsalt og bages ved 160°, indtil de er sprøde.

Opbevares i en lufttæt boks natten over.

På selve dagen

Fjæsingerne fileteres og udbenes med skind på. Pas godt på ved håndtering af fjæsing – alle finner indeholder gift. Klip evt. finner af inden filetering.

Klargøring af artiskokker og asparges. Asparges skrælles og de nederste 1-2 cm. skæres af. Herefter deles aspargesen på langs i to. Alle bladene skæres af artiskokkerne så kun hjertet er tilbage. Alle hår fjernes og hjertet skæres i kvarte. Asparges og artiskokker vendes i olie.

Hak løg og gulerødder groft og lad det simre i en gryde med olie ved svag varme i 10-15 minutter for at få sødmen frem. Tilsæt herefter hvidvin lad det koge op og tilsæt herefter muslingerne. Når størstedelen af muslingerne af åbne tages gryden af varmen. Muslingerne der ikke har åbnet sig kasseres. De resterende muslinger tages ud af skallen og gemmes til senere. Den resterende væske sigtes og kommes tilbage i gryden, hvor den reduceres til den halve mængde. Herefter tilsættes fløde og smør til saucen. Kan evt. smages til med citronsaft. Saucen holdes varm indtil servering.

Artiskokker og asparges grilles 2-3 minutter til de er møre, men stadig har bid. Muslinger steges på en pande ved høj varme i olie i 30 sek. blot for at give dem farve og smag. Herefter vendes muslingerne i revet citronskal, hakkede friske løvstikkeblade og hakket, syltet løvstikkestilk.

Smør skindsiden på fileterne med olie. Herefter grilles de med skindsiden ned og under tryk, så de ikke buer op af og saltes let herefter.  Saucen kan evt. skummes med stavblender inden servering.

Anretningsforslag

2 spsk. løvstikkeolie på tallerkenen, asparges i midten af tallerkenen, to stykker artiskokker i på hver sin side af aspargesen og i hver sin ende af tallerkenen. De stegte muslingerne fordeles på tallerkenen. To fileter placeres over aspargesen. Rugbrødschips stilles op af hinanden over fileterne. Til sidst hældes en fjerdedel af saucen ud over. Se evt. billedet.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk