Tzimmes – stuving

KILDE: Lars Sonne-Hansen - Suhrs Husholdningsskole

DET BEHØVER DU

Jøder, der fuldt og helt overholder de religiøse forskrifter, må ikke tilberede mad under sabbaten, der strækker sig fra solnedgang fredag til lørdag aften. Gryderetten Tzimmes er en typisk ret fra Sabbatten. Den laves af oksebryst eller tykkam, der tåler lang tilberedningstid. Kødet simrer med tørret frugt, løg, gulerødder og søde kartofler fra fredag aften til frokost lørdag. I denne udgave er tilberedningstiden dog reduceret kraftigt. Pas på ikke at mose de meget møre frugter og grønsager i retten.

6 personer

1 kg oksetykkam uden ben (eller 1 1/2 kg med)
1 spsk paprika
1 spsk olie
3 løg i både
2 fed hvidløg
2 laurbærblade
1/2 tsk knust allehånde
1/4 tsk cayenne
1/2 l vand eller hønsebouillon
2 dl rødvin
150 svesker
100 g tørrede abrikoser
500 g gulerødder i 3 cm lange stykker
750 g søde kartofler i grove stykker
1 bdt. persille

SÅDAN SKAL DU GØRE

Tænd ovnen på 160. Varm en stor stegegryde op og steg kødet, til det er pænt brunt på alle sider uden brug af fedtstof. Tag kødet op og gnid det med paprika, salt og peber. Tør gryden af og tilsæt olien. Steg løgene til de er brune, tilsæt hvidløg, allehånde, cayenne, vand/bouillon/vin, kødet, sveskerne og abrikoserne. Læg låg på og stil gryden i ovnen i 1 1/2 time.
Vend kødet og kom gulerødder og søde kartofler ned omkring kødet, læg låg på igen. Stil gryden i ovnen endnu 2 timer. Tag kødet op og lad det hvile 20 min. Skær det i tynde skiver og læg det midt på et stort fad, læg forsigtigt frugt og grønsager omkring. Drys med hakket persille og servér med brød.

Suhrs Højskole

Suhrs er Danmarks eneste fagspecialiserede Højskole indenfor mad. Vi bygger videre på vores erfaringer og traditioner fra tiden som Suhrs Husholdningsskole, og udbyder nu både lange og korte højskolekurser, laver events, teambuilding og foredrag om mad og gastronomi m.m. Læs mere her. //Suhrs.dk